Vinkkejä talvitreeniin!!


Hevoset by Anna-Mari (Maikku) M., 23.01.2019
Olemme vihdoin saaneet kunnon talven, paljon lunta ja mukavat pakkaset, ihanaa!! Nyt on oiva tilaisuus lähteä tekemään hevosilla kunnon talvitreeniä. On kuitenkin paljon huomioon otettavia seikkoja, kun treenataan erilaisessa vastuksessa ja kovemmassa pakkasessa.

"Kuinka kylmällä voidaan treenata?" Hevonen tarkenee yleensä paremmin kuin ihminen. Sillä on pitkät hengitystiet ja ilma ehtii lämmetä ennen keuhkoihin saapumista. Kovilla pakkasilla hevonen kuitenkin altistuu soluvaurioille, joten itse pidän -15 asteen pakkasta turvallisena, mutta kuitenkin takaporttina. Kukaan ei kiellä liikuttamasta hevosta kylmemmilläkin keleillä, mutta silloin liikutus on harkinnanvarassa. Kylmillä keleillä on hyvä muistaa alku- ja loppuverryttelyn ajaksi loimittaa hevonen lämpimällä villaviltillä, klipatut tarvitsevat kelin mukaiset ratsastusloimet. Klipatun hevosen hikoaminen on vähäisempää, mutta vastaavasti lisää perusloimituksen tarvetta. Itse ainakin vältän kovemmilla pakkasilla hevosen kuljetusta.

"Kuinka kauan voi ratsastaa?" Kun treenataan ulkona ja lumessa, on hyvä muistaa että se on aloitettava pikkuhiljaa.Kevyessä hangessa työskentely on hevoselle hyvää ja mielekästä harjoittelua. Se on kuitenkin ratsain sekä ajaen vaativaa voimaharjoittelua, ja se vaatii hankeen totuttamisen. Aloita muutaman minuutin pätkistä ja lisää kestoa pikkuhiljaa tarkkaillen hevostasi. Tätä ei sovi tehdä joka päivä, ei tuntemattomalla maapohjalla eikä tiiviiksi kinoostuneessa lumessa.

"Minkälainen hokkikengitys on turvallinen?" Samoin kuin auto alleen, tarvitsee hevonen alleen pitävät hokkikengät. Kesäkengillä/huonoilla hokkikengillä on turha lähteä maastoon liukastelemaan.Pahimmillaan liukastelu vääränlaisella kengityksellä voi johtaa ikäviin lopputuloksiin. Kun hevosella on kunnon pito talvikengässä, se liikkuu vapautuneesti ja rennosti. Kunnon talvikengitys takaa huolettoman ja turvallisen liikkumisen. Itse suosin vähintään 4 hokkia/jalka sekä tilsakumien käyttöä.

Muista juottaa hevonen treenin jälkeen. Talvella nämä juovat selkeästi huonommin, ainakin kylmää vettä. On hyvä muistaa tarjoilla hevoselle useamman kerran päivässä lämmintä vettä. Jos tämäkään ei kelpaa, niin itse käytän veden joukossa pienen määrän (n.3dl) Mash-valmistetta, niin johan alkaa vesi maistumaan. Talvella kun hevoset syövät paljon heinää, ja juovat vähemmän niin veden juontia tulisi seurata ja jollain konstilla se vesi täytyisi saada menemään alas. On olemassa myös helposti veteen lisättäviä erilaisia melassiseoksia, nämäkin ovat hyviä ja helppoja käyttää, jos tuntuu että juominen ei oikein maistu.

"Ja sitten se motivaatio. Mistä sen löytää?" Motivaatio, tuo maaginen voima, mikä saa meidät tekemään kaikenlaista. Hevonen on luotu liikkumaan, se voi paremmin säännöllisen liikutuksen myötä. Mieti kevään aurinkoa ja sitä että muutama kuukausi kun sinnitellään, niin kappas kun tekeminen onkin taas monipuolista, lämmintä ja helppoa.

Nyt kaikki siis hankitreeniä tekemään!!!!

(Kuvassa KTK-ori Voiveikko tekemässä hankitreeniä, kuva Meeri Kaipia)
Loimet
Loimet
Kuolaimet
Kuolaimet
Hoitotarvikkeet ja -tuotteet
Hoitotarvikkeet ja -tuotteet
Satulahuovat
Satulahuovat

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Black Horse Fakta-sarja

Black Horse Fakta –sarja sai alkunsa jo 1980-luvulla Anneli Lillkvistin toimesta kun huomattiin ettei heinien tai väkirehujen sisältämät vitamiini-, kivennäis- ja hivenainepitoisuudet aina riittäneet hevosten tarpeisiin. Fakta-sarjan valmisteista saatiin yksinkertaisesti lisättyä...

Black Horse Premium

Black Horse Premium -sarja Kotimaisella Black Horse Premium -sarjan valmisteilla täydennät hevosesi ruokinnan. Premium-sarjasta löydät tuotteet esim. tukemaan lihasten, kavioiden, suoliston, mahan sekä nivelten hyvinvointia.Premium -sarja sisältää myös nestemäiset liq-vitamiinit,...

Öljy hevosen ruokinnassa - erinomainen lisä

Öljy on aivan erinomainen lisä hevosen päivittäiseen ruokavalioon. Eikä ihan mikä tahansa öljy, vaan on kiinnitettävä erityinen huomio omega-3 ja -6 rasvahappojen tasapainoon. Öljyn avulla hevonen saa hitaasti mutta tehokkaasti imeytyvää lisäenergiaa - ilman väkirehuista aiheutuv...