Karvanvaihto on nyt ajankohtaista...


by Anna-Mari (Maikku) M., 09.03.2019
Moni on varmasti jo huomannut että hevoset ovat alkaneet vaihtamaan talvikarvaa pois. Mitä silloin tulee huomioida?

Hevoset vaihtavat karvapeitteensä kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Siihen vaikuttaa moni seikka, kuten luonnonvalo ja ilmaston lämpötila, rotu sekä elinolot. Mutta kaikesta huolimatta karvaa alkaa tippumaan tammi-maaliskuun aikana.

Kilpahevosten omistajat, ja nykyään suurin osa harrastehevosistakin klipataan ja tämä osaltaan hieman helpottaa tuota "loputonta" työmaata.
Karvanvaihto on hevoselle paljon energiaa kuluttava tapahtuma. Tästä johtuen on hyvä huomioda se, että tällöin hevonen tarvitsee tavallista enemmän energiaa. Energian- sekä proteiinin tarve on tällöin suuri. On hyvä huolehtia kevään aikana, että hevosen kivennäis- ja vitamiinihuolto on kohdillaan.

Hyvä ja turvallinen vitamiinilisä on B-vitamiini, sillä se ei varastoidu elimistöön, vaan ylimääräinen tulee virtsan mukana ulos. Lisäksi erittäin toimiviksi ravintolisiksi on todettu hamppu, öljyt sekä myös oluthiiva sisältää runsaasti B-ryhmän vitamiineja. Toki öljyjen käyttäjän tulee huomioda, että niissä on korkea energiapitoisuus, varsinkin jos niitä käytetään kevyttä työtä tekeville harrastehevosille.

Paras vitamiinien lähde on kuitenkin laidunruoho ja laitumella paistava aurinko.

Ahkeraa karvanirroitusintoa kaikille!
Hoitotarvikkeet ja -tuotteet
Hoitotarvikkeet ja -tuotteet
Jouhien selvitysaineet ja kiillokkeet
Jouhien selvitysaineet ja kiillokkeet
Harjat
Harjat
Shampoot hevoselle
Shampoot hevoselle