Hyönteissodan klassikko, mikä se on?


Hevoset by Anna-Mari (Maikku) M., 25.05.2022

Ilmat lämpenee, arska paistaa, summa summarum: Kesä tulee....ja sen tuomat ötökät.

Nykyään on markkinoilla jos jonkinlaista purkkia, purnukkaa, nauhaa, suihketta, geeliä, voidetta ja jopa ansaa... Nimenomaa ansaa, sanan varsinaisessa merkityksessä.
Mikä näistä ihan oikeasti tehoaa? Moni hyönteiskarkoite on valitettavasti...täysin tehoton. 

Se on selvää, että paras suoja on kunnon loimi, on se sitten hyönteisloimi, tai allergialoimi. Loimea käyttämällä voi loimen suihkuttaa karkoitteella, jolloinka myrkkyä ei edes tarvitse suihkuttaa suoraan iholle. 

Mikä on hyönteisloimen ja allergialoimen ero?  Voiko terve hevonen käyttää ihottumaloimea?

Ihottumaloimi on tiivistä materiaalia josta eivät pääse läpi pienimmätkään itikat, kuten kesäihottumaa aiheuttavat polttiaiset. Ihottumaloimi myös peittää hevosta enemmän kuin kärpäsloimet.
Kaulakappale on usein putkimainen (pujotetaan pään yli) ja etujalkojen välissä kulkee suojakaistale. Ihottumaloimissa on vatsakappale joka istuu hyvin tiiviisti eikä päästä sisäänsä itikoita.

Kesäihottumaloimia käytetään kesäihottumaa sairastavan hevosen hoidossa. Mikään ei estä kuitenkaan käyttämästä ihottumaloimea terveelläkin hevosella, jota ötökät vaivaavat tai alue on kovin itikkainen.

Ötökkäkesä on hevosille piinaa. Alkukesän hyttysongelma on on vain alkusoittoa koko kesän kestävälle painajaiselle. 

Mikä on tämän hyönteissodan klassikko? Se on eittämättä pikiöljy. Pikiöljyä on Suomessa käytetty terveydenhuollossa yhtä kauan kuin tervaa on poltettu eli todella kauan.  Saatavilla on useita ns. luonnollisia karkoitteita, jotka jo itsessään sisältävät pikiöljyä. Hyvä kotikonsti on tehdä tuotteesta hyvinkin tehokas, on lisätä siihen vielä loraus lisää pikiöljyä. Muistathan että pikiöljyä ei tule laittaa paljaille ihoalueille, kuten silmien ympärille, turpaan, utareisiin yms.

Paras karkoite juuri sinun hevosesi käyttöön löytyy vain kokeilemalla ja testaamalla. Mutta yleensä vanhassa vara parempi. Vanhanajan konsti - yleensä paras konsti.

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Öljy hevosen ruokinnassa - erinomainen lisä

Öljy on aivan erinomainen lisä hevosen päivittäiseen ruokavalioon. Eikä ihan mikä tahansa öljy, vaan on kiinnitettävä erityinen huomio omega-3 ja -6 rasvahappojen tasapainoon. Öljyn avulla hevonen saa hitaasti mutta tehokkaasti imeytyvää lisäenergiaa - ilman väkirehuista aiheutuv...

Miten huolehdin talvella riittävästä vedensaannista hevoselleni?

Vedentarve Vesi on hevoselle välttämätön ravintoaine ja hevoset sietävät veden puutetta huonosti. Riittävä vedensaanti on tärkeää hevosen nestetasapainon säätelyn ja ruuansulatuselimistön normaalin toiminnan kannalta. Nestehukka onkin yksi suurimmista ähkyn aiheuttajista talvell...

Kun kesäihottuma puhkeaa...

Tuo kirottu kesäihottuma iski myös tänä kesänä vasten minunkin kasvoja, kun 9-vuotiaalle shettistammallemme puhkesi se kuin salama kirkkaalta taivaalta. Se oli hieman aiempinakin kesinä jo hinkkaillut itseään, mutta tänä kesänä se sitten puhkesi. Olihan se shokki, koskaan aiemmin...