Miten huolehdin talvella riittävästä vedensaannista hevoselleni?


Hevoset by Majarannan Hevostila / Anna-Mari (Maikku) M., 27.2.2023
Vedentarve

Vesi on hevoselle välttämätön ravintoaine ja hevoset sietävät veden puutetta huonosti. Riittävä vedensaanti on tärkeää hevosen nestetasapainon säätelyn ja ruuansulatuselimistön normaalin toiminnan kannalta. Nestehukka onkin yksi suurimmista ähkyn aiheuttajista talvella. 

On suositeltavaa, että hevosella on jatkuvasti saatavilla hyvänlaatuista juomavettä. Juomaveden lämpötila vaikuttaa vedenkulutukseen. Hevoset vähentävät vedenkulutusta kylmällä ilmalla, mikäli juomaveden lämpötila on lähellä jäätymispistettä.

Tarhattaessa hevosia talvella ongelmana on juomaveden jäätyminen eristämättömissä astioissa, mikä voi estää hevosten riittävän vedensaannin. Vaikka vesi pysyisikin sulana, hevoset vähentävät jääkylmän veden juontia. Hevosten vähentäessä veden juontia kylmällä säällä samalla kun niiden rehunkulutus pysyy normaalina, tilanne johtaa helposti nestehukkaan ja ummetusähkyyn. Ummetusähkyä voidaan ennaltaehkäistä huolehtimalla riittävästä ja sopivan lämpöisen veden saannista talvella. Keskimääräinen vedentarve hevosella on 5l/100kg vuorokaudessa. Vedentarpeeseen vaikuttaa ilman lämpötila, liikunnan määrä sekä käytettävät rehut.  Ja pitää muistaa, että hevosyksilöiden välillä on paljon eroavaisuuksia esimerkiksi ruokinnan takia. 

Mikäli hevonen tarhaa koko päivän, olisi tärkeää huolehtia riittävästä veden saannista myös talvikuukausina. Tarjolla on erilaisia vaihtoehtoja lämmitetyistä vesikupeista eristettyihin juoma-astioihin. Lämpimän veden vientiin tarhoihin on myös keksitty käteviä apuvälineitä.

Nestehukka

Hevosen hyvinvointia tulee seurata päivittäin. Mikäli hevosen ruokahalu heikkenee, ulostaminen vähenee ja lanta on normaalia kuivempaa, saattaa hevonen kärsiä nestehukasta. Nestehukan tasoa voidaan arvioida hevosen ihon kimmoisuudesta, limakalvojen kapillaarien täyttymisajasta ja sydämen sykkeestä. Esimerkiksi hevosen ihoa nypättäessä iho palautuu normaalisti 2-3 sekunnin kuluttua, nestehukasta kärsivällä hevosella normaalia hitaammin. Vakavasta nestehukasta kärsivä hevonen menettää painoaan, saattaa kuumeilla, nostaa hengitystiheyttä, on uninen ja sisäänpäin kääntynyt ja vähentää syömistä.

Suola

Hevosella tulisi olla aina tarjolla suolakivi. Suolan tarvetta voi täydentää esimerkiksi merisuolalla. 500 kiloinen hevonen tarvitsee päivässä ylläpitoon n.25g suolaa. Jotta tämä tarve täyttyy, niin suolan määrä/kk tulisi olla 800g. Todennäköisesti suolakivi ei hupene kiloa kuukaudessa, joten pieni suolalisä on siis paikallaan kaikille hevosille päivittäin.  Suolan syöttömäärä/kerta kannattaa kuitenkin pitää maltillisena, sillä liian tuhti suolamäärä voi ärsyttää esim. mahdollista mahahaava potilasta. Nyrkkisääntö: Tiedä mitä syötät, miksi syötät ja paljonko syötät. 

Hevosta voi houkutella juomaan lisäämällä juomaveteen erilaisia makeutusaineita kuten omenamehua tai melassisiirappia. Lisäksi nykyään on laaja valikoima erilaisia Mash-valmisteita, joita löytyy monelta valmistajalta jo viljattominakin. 

Ämpärit ja kupit
Ämpärit ja kupit
Lämmitettävät juoma-astiat
Lämmitettävät juoma-astiat
Elektrolyytit ja nuolukivet
Elektrolyytit ja nuolukivet

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Tiesitkö Hippolax rehun vaikutuksesta hiekkakerääntymien poistumiseen?

Pellavansiemenistä keitettyä limaa on perinteisesti käytetty hevosten ruokinnassa suolistoa hoitavana ja suojaavana rehuna. Siemenen sisältämällä lima-aineella (musiinilla) on lisäksi prebioottinen eli hyötymikrobien kasvua lisäävä vaikutus, ja sitä onkin usein käytetty juuri suo...

Black Horse Fakta-sarja

Black Horse Fakta –sarja sai alkunsa jo 1980-luvulla Anneli Lillkvistin toimesta kun huomattiin ettei heinien tai väkirehujen sisältämät vitamiini-, kivennäis- ja hivenainepitoisuudet aina riittäneet hevosten tarpeisiin. Fakta-sarjan valmisteista saatiin yksinkertaisesti lisättyä...

Black Horse Premium

Black Horse Premium -sarja Kotimaisella Black Horse Premium -sarjan valmisteilla täydennät hevosesi ruokinnan. Premium-sarjasta löydät tuotteet esim. tukemaan lihasten, kavioiden, suoliston, mahan sekä nivelten hyvinvointia.Premium -sarja sisältää myös nestemäiset liq-vitamiinit,...