Öljy hevosen ruokinnassa - erinomainen lisä


Hevoset by Majarannan Hevostila / Anna-Mari (Maikku) M., 15.3.2023
Öljy on aivan erinomainen lisä hevosen päivittäiseen ruokavalioon. Eikä ihan mikä tahansa öljy, vaan on kiinnitettävä erityinen huomio omega-3 ja -6 rasvahappojen tasapainoon. Öljyn avulla hevonen saa hitaasti mutta tehokkaasti imeytyvää lisäenergiaa - ilman väkirehuista aiheutuvia terveysongelmia. 

Hevosen elimistö käyttää hyväkseen suuria määriä kuituja. Helposti ruokavalioon tulee lisättyä energiantäydennykseen voimakkaita väkirehuja, joiden tärkkelyspitoisuus - valitettavasti- on usein hyvin suuri. Etenkin jos ruokitaan suurilla väkirehuannoksilla, on vaara ruokinnasta johtuviin terveysongelmiin olemassa. 

Miksi syöttäisin öljyä???

Öljy on erinomainen ja turvallinen energialisä, joilla saadaan väkirehumäärää pienemmäksi. Öljy on tehokas "voiteluaine", mikä säästää lihasten ja maksan glykogeeni, eli "hiilarivarastoja". Rasva ei myöskään aiheuta hevoselle väkirehun kaltaisia glukoosipiikkejä, vaan öljyruokinnalla hevosen verensokeri pysyy tasaisempana. Öljyä syövät hevoset kärsivät myöskin vähemmän ruoansulatus- ja aineenvaihduntaongelmista. 

Mistä hevoseni saa omega -3 rasvahappoja???

Laidunruohoa syövä hevonen ei tarvitse öljylisää, sillä tuore ruoho sisiältää pieniä määriä öljyä, mikä koostuu pääasiassa omega -3- rasvahapoista.  Parhaat omega -3 lähteet löytyvät pellava-, lohi-, ja chiansiemenöljystä. 

Mikä on sitten oikea määrä paljonko syötän???

Öljyn syöttäminen riippuu paljon tietenkin hevosen käyttötarkoituksesta. Joutilaiden hevosten ruokavalioon on turha öljyä lisätä, sillä jos rasvaa on liikaa, seuraa siitä luonnollisesti lihominen. Kilpahevosilla, ja hevosilla joita treenataan kunnolla, nyrkkisääntö on se että rasvoja olisi kokonaisruokavaliosta noin 5-8%. Näille hevosille sopiva määrä öljyä on 3-5dl päivässä.

Ikääntyville hevosille on pellavaöljy hyvä vaihtoehto, niille sopiva käyttömäärä on n. 0,5dl päivässä. 

Voinko antaa öljyä imettävälle tammalle???

Voit. Rasvalisä lisää maidontuotantoa ja nostaa imettävän tamman maidon rasvapitoisuutta, mikä auttaa taas varsaa kasvamaan. Myös astutettavan tamman ruokavalioon öljy on hyvä lisä, sillä se estää tulehdustiloja ja kasvattaa follikkelin kokoa. 

Hyvä muistaa...

Aloitatahan öljyruokinnan varovasti. Nopealla ja suuria määriä lisäämällä saat todennäköisesti aikaa suoliston  toimintahäiriöitä.  Maltti on valttia ja lopputulos on todennäköisesti erinomaisen hyvä.  Öljyruokinnan rinnalle kannattaa ottaa käyttöön myös E-vitamiini.
Kalaöljyt
Kalaöljyt
Pellavaöljyt
Pellavaöljyt
Kasviöljyt
Kasviöljyt

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Tiesitkö Hippolax rehun vaikutuksesta hiekkakerääntymien poistumiseen?

Pellavansiemenistä keitettyä limaa on perinteisesti käytetty hevosten ruokinnassa suolistoa hoitavana ja suojaavana rehuna. Siemenen sisältämällä lima-aineella (musiinilla) on lisäksi prebioottinen eli hyötymikrobien kasvua lisäävä vaikutus, ja sitä onkin usein käytetty juuri suo...

Black Horse Fakta-sarja

Black Horse Fakta –sarja sai alkunsa jo 1980-luvulla Anneli Lillkvistin toimesta kun huomattiin ettei heinien tai väkirehujen sisältämät vitamiini-, kivennäis- ja hivenainepitoisuudet aina riittäneet hevosten tarpeisiin. Fakta-sarjan valmisteista saatiin yksinkertaisesti lisättyä...

Black Horse Premium

Black Horse Premium -sarja Kotimaisella Black Horse Premium -sarjan valmisteilla täydennät hevosesi ruokinnan. Premium-sarjasta löydät tuotteet esim. tukemaan lihasten, kavioiden, suoliston, mahan sekä nivelten hyvinvointia.Premium -sarja sisältää myös nestemäiset liq-vitamiinit,...