Uros vai naarashiiri?


Kesyhiiri by Liisa L., 4.12.2023
Kesyhiiriurokset pidetään aina yksin ja naaraat vähintään kolmen yksilön laumoissa. 

Mutta hankkiakko naaraslauma vai uros?
Mitä eroa hiirten sukupuolilla on ja mitä kannattaa ottaa huomioon valinnassa?

Luonne ja aktiivisuus 

Aktiivisuus ja luonne on enemmän kiinni yksilöstä ja perintötekijöistä, kuin sukupuolesta. 
Ehkä hieman useammin löytyy uroksissa rauhallisia löllyköitä mutta niissäkin on luonteita ja temperamenttejä ihan laidasta laitaan. 
Koska naaraslaumassa on useampia hiiriä, näkyy myös useammin joku touhuamassa ja niiden puuhastelussa voi olla enemmän seurattavaa. Lauman yksilöiden vuorovaikutusta on myös mukava seurata. 

Reviiriagressio

Reviiriagressiota saattaa esiintyä joillakin uroksilla mutta joskus myös naarailla. 
Reviiriagressiivinen hiiri suojelee pesää ja asumustaan näykkimällä tai puremalla ihmisen kättä tai sormia. Tämä on käytöshäiriö joka kertoo usein hiiren stressistä mutta taipumus siihen voi olla myös perinnöllistä. 

>>Lue lisää reviiriagressiosta täältä

Haju

Urosten virtsa haisee voimakkaammalle kuin naaraiden mutta hajuun vaikuttaa paljon myös ihan yksilökin. Toiset urokset haisevat enemmän kuin toiset. 
Toisaalta uroksia on vain yksi ja naaraita aina lauma jolloin pissaa on määrällisesti enemmän. 
Siivoustiheys ja kuivikelaatu vaikuttavat tietysti myös paljon hajuun. 
Ihmisten omat kokemukset myös vaihtelevat miten kukin hajun kokee. 

Elinikä ja terveys

Naaraille tulee kasvaimia uroksia herkemmin. Esimerkiksi nisäkasvaimia esiintyy vain naarailla. 
On siis todennäköisempää että urokset elävät pidempään mutta jälleen kerran tämä on hyvin yksilöllistä. 

Naaraslauman koon ylläpito

Jossain vaiheessa tulee hetki kun naaraslaumasta kuolee yksi. Laumakoon pienentyessä alle kolmen, pitää hankkia laumaan uusi jäsen. 
Kannattaakin hankkia mahdollisuuksien mukaan esim. 5-8 naarashiirtä niin ei tule niin hätä hankkia lisäystä vajaaseen laumaan.

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Kesyhiiren terraario

Hiirten asumukseksi sopii hyvin esim ns. dunat sekä vanhat akvaariot joihin on tehty riittävän tiheä (esim 6 mm. ) verkkokansi.  Kalterihäkistä hiiret voivat päästä karkuun ja ne ovat myös hiirelle helposti liian vetoisia paikkoja. Kalterihäkkiin ei saa myöskään yleensä riittävä...

Kesyhiirten asumuksen koko vs. käytöshäiriöt

Mitä suurempi sen parempi… vai onko sittenkään? Useimmilla eläimillä ei ole koskaan liikaa tilaa ja kaikki lisätila on eduksi.  Kesyhiiri on siitä poikkeuksellinen pieni eläin jolle suuri tila saattaakin tuottaa ylimääräistä stressiä.  Hiiri ylipäätään viihtyy pienis...

Kesyhiiren reviiriagressio

Kesyhiiret eivät yleensä ole lainkaan herkkiä puremaan.  Hiirillä voi kuitenkin esiintyä joskus reviiriagressiota jonka laukaisee esim käden vieminen pesään tai hiiren asumukseen. Hiiri voi tällöin suojella reviiriään näykkäisemällä tai puremalla ihmisen kättä.  Tämä on hi...