Tiesitkö Hippolax rehun vaikutuksesta hiekkakerääntymien poistumiseen?


Hevoset by Majarannan Hevostila / Anna-Mari (Maikku) M., 1.2.2024
Pellavansiemenistä keitettyä limaa on perinteisesti käytetty hevosten ruokinnassa suolistoa hoitavana ja suojaavana rehuna. Siemenen sisältämällä lima-aineella (musiinilla) on lisäksi prebioottinen eli hyötymikrobien kasvua lisäävä vaikutus, ja sitä onkin usein käytetty juuri suolistosairauksien hoitoon ja toipumisen nopeuttamiseen.

Hippolax on hevosille suunniteltu täydennysrehu, jonka pääraaka-aineena on pellavarouhe. Hippolax sisältää parikymmentä prosenttia rasvaa, joka on suurimmaksi osaksi peräisin pellavarouheesta. Pellavaöljyn linolihappopitoisuus on noin 16 %. Pellava sisältää runsaasti (57 %), myös toista välttämätöntä rasvahappoa, linoleenihappoa. Linoleenihappo kuuluu omega-3 rasvahappojen ryhmään, joilla on todettu olevan mm. anti-inflammatorisia vaikutuksia. Ne parantavat endoteelien toimintaa ja ehkäisevät sileiden lihassolujen haitallista liikakasvua.

Pellavansiemenrouhe sisältää paljon terveyttä edistäviä kuituja. Pellavansiemenen sisältämä lima-aine eli musiini sitoo runsaasti vettä. Kuumassa vedessä liotettuna pellavarouhe muodostaa limamaisen hyytelön. Käytännössä sen on todettu hoitavan ja suojaavan suolistoa. Lisäksi se edistää hyödyllisten mikrobien kasvua. Musiinilla on luultavasti suojaavia ominaisuuksia myös mahan limakalvoilla. Tutkimuksissa on saatu hyviä tuloksia, kun hevosia on hoidettu tuotteella, joka sisältää pektiiniä. Pektiini on marjoissa ja hedelmissä esiintyvä hiilihydraatti, joka sopivissa olosuhteissa muodostaa samantyyppisen geelin kuin pellava.

Hiekan syöminen on yksi hevosen stereotyyppisen käytöksen muoto. Hevoset syövät hiekkaa tarhoissa ulkoillessaan, ehkäistäkseen tylsistymistä. Hiekka kerääntyy suolistoon aiheuttaen vakavia ruuansulatuskanavan toiminnan häiriöitä, pahimmillaan johtaen hevosen menehtymiseen. Hiekan poistoon suolistosta käytetään psylliumia sisältävää kuituvalmistetta. Myös psyllium muodostaa vastaavanlaisen geelin kuin pellava. Pellavan lisäksi Hippolaxin muut kuidun lähteet porkkana ja juurikasleike sisältävät liukoisia kuituja, jotka lisäävät suolen motiliteettia ja hoitavat limakalvoja.

Tutkimuksissa on todettu, että mahahaavaa sairastavilla hevosilla esiintyy normaalia enemmän erästä toista stereotyyppistä käyttäytymistä, puunpurentaa. Mahahaava saattaa siis altistaa hevosen käytöshäiriöille. Mahdollista on, että hevoset syövät hiekkaa ehkäistäkseen mahahaavasta aiheutuvaa ärsytystä.

Hippolax-pellavarehu osallistui tutkimukseen, jossa seurattiin onko rehulla vaikutusta hiekkakerääntymien poistumisnopeuteen ruuansulatuskanavasta.

Tutkimukseen osallistui 16 hevosta, ja tutkimuksen alussa todettiin kunkin hevosen hiekkakertymän määrä, koko ja muoto. Kerääntymien muuttumista ja vähenemistä seurattiin pääosin röntgenkuvia ottamalla  kahden viikon välein ja tämä tutkimus kesti 11 viikkoa.  Noin 11 viikon seurannan jälkeen koehevosten hiekkakerääntymien pinta-ala oli pienentynyt keskimäärin 66,5 %. Koeryhmässä vähennystä oli tapahtunut 77 % ja kontrolliryhmässä 56 %. 
Kokeen päättyessä röntgentutkimuksissa löydettiin kolme nollatulosta, kuudella hevosella kerääntymä oli kutistunut pieneksi, viideltä hevoselta löytyi vielä kohtalainen kerääntymä, yhdeltä suuri ja yhdeltä erittäin suuri.

Hippolaxia annosteltiin koeryhmän hevosille 1g elopainokiloa kohti. Päiväannokset vaihtelivat 610 – 660 gramman välillä. Annokset punnittiin päivittäin ja jokaisella ruokintakerralla tarjottiin arviolta kolmannes päiväannoksesta. Seuraava pellavarehuannos laitettiin valmiiksi turpoamaan kuumaan veteen aina edellisellä ruokintakerralla. Koerehu jaettiin hevosille omana annoksenaan kaurojen syönnin jälkeen.

Kokeessa todettiin, että Hippolax rehun maittavuus oli erinomainen, vaikka koehevosilla käyttömäärä olikin suhteellisen suuri.  Kokeen aikan hevosten terveydentila oli hyvä ja havaittiin mm. karvan laadun ja kiillon paraneminen.  Ilmeisesti suhteellisen suuri käyttömäärä ja kokeen pitkä kesto (n. 11 viikkoa) saivat tässä kokeessa vaikutuksen esille.

Yhteenveto

Tämän kokeen tarkoituksena oli selvittää, voisiko Hippolax –pellavarehulla olla hevosten ruuansulatuskanavan hiekkakerääntymien poistumista nopeuttava vaikutus. Hiekkakerääntymiä syntyy hevosen ruuansulatuskanavaan joko käyttäytymishäiriönä esiintyvän tahallisen hiekansyönnin johdosta tai rehujen mukana esimerkiksi laitumelta tai tarhoihin ruokittaessa.

Tutkimusasetelmana oli 16 hevosen ryhmä, joista puolet alkoi saamaan koerehua ensimmäisen röntgentutkimuksen jälkeen. Kokeen kesto oli yhteensä noin 11 viikkoa, jonka aikana seurattiin hevosten ruuansulatuskanavan hiekkakerääntymiä useiden röntgentutkimusten avulla.

Koerehuna toimineen Hippolax- pellavarehun maittavuus hevosille oli erinomainen, joka tulee aikaisempia tutkimustuloksia ja käytännön havaintoja. Hevosten yleinen terveydentila kokeen aikana oli hyvä. Ainoastaan suuriin hiekkakerääntymiin yhdistettävää toistuvaa tai jatkuvaa ripulia esiintyi joillakin hevosilla. Hevosilla ei esiintynyt ruuansulatuskanavan häiriöitä, kuten ähkyä kokeen aikana, vaikka toistuvat ähkyt kuuluvatkin hiekkavaivaisen hevosen oireyhtymään. Pellavarehua syöneiden hevosten karvapeitteen kiilto ja kunto parani oleellisesti kokeen aikana.

Hippolax –pellavarehu nopeutti hiekan poistumista ruuansulatuskavavasta. Koeryhmässä hevosten hiekkakerääntymien pinta-ala pieneni keskimäärin 77%, kun kontrolliryhmässä vastaava vähennys oli 56%. Tilastoanalyysin perusteella ero ryhmien välillä lähestyi merkitsevyyden rajaa, p-arvon ollessa 0,058 (tilastollisesti merkitsevä p<0,05). Alkutilanteessa hiekkakerääntymien koko oli molemmissa ryhmissä samansuuruinen.

Hippolax –pellavarehu näyttäisi siis nopeuttavan hiekan poistumista hevosen ruuansulatuskanavasta, vaikka poistuminen kaiken kaikkiaan on yhä hidasta. Tässä tutkimuksessa ei pystytty toteamaan ennaltaehkäisevää vaikutusta, koska koeasetelmassa tutkittiin nimenomaan poistumista eli hiekan lisäsyöminen estettiin. Tähän tarkoitukseen käytettiin hevosilla kuonokoppia ja suotuisat talvikelit joka tapauksessa estivät hiekan saamisen. Tutkimuksen tulosten perusteella lienee kuitenkin perusteltua olettaa pellavarehun myös hidastavan hiekan kertymistä ruuansulatuskanavaan.


Black Horse Hippolax, 9kg
+
 
Black Horse Hippolax, 9kg
35,90 €
(2)
Heti saatavilla

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Black Horse Fakta-sarja

Black Horse Fakta –sarja sai alkunsa jo 1980-luvulla Anneli Lillkvistin toimesta kun huomattiin ettei heinien tai väkirehujen sisältämät vitamiini-, kivennäis- ja hivenainepitoisuudet aina riittäneet hevosten tarpeisiin. Fakta-sarjan valmisteista saatiin yksinkertaisesti lisättyä...

Black Horse Premium

Black Horse Premium -sarja Kotimaisella Black Horse Premium -sarjan valmisteilla täydennät hevosesi ruokinnan. Premium-sarjasta löydät tuotteet esim. tukemaan lihasten, kavioiden, suoliston, mahan sekä nivelten hyvinvointia.Premium -sarja sisältää myös nestemäiset liq-vitamiinit,...

Öljy hevosen ruokinnassa - erinomainen lisä

Öljy on aivan erinomainen lisä hevosen päivittäiseen ruokavalioon. Eikä ihan mikä tahansa öljy, vaan on kiinnitettävä erityinen huomio omega-3 ja -6 rasvahappojen tasapainoon. Öljyn avulla hevonen saa hitaasti mutta tehokkaasti imeytyvää lisäenergiaa - ilman väkirehuista aiheutuv...