Rivin eli vuohisrohtuman hoito


Hevoset by Liisa L., 6.1.2018

Rivitulehdus on sekundääritulehdus eli seurausta, jostain ensisijaisesta ongelmasta.
Ensisijaisia ongelmia voi olla esim. auringossa palanut iho (valkoiset sukat), sadekelissä ja mudassa pehmentynyt iho tai haavat.
Nämä ovat tilanteita, joissa ihon kyky suojata ulkoisilta haittatekijöiltä on alentunut.


Eläinlääkärisi avulla selvität parhaiten hevosesi sairauteen liittyvän kokonaiskuvan ja mikä olisi ko. tapauksessa oikea hoito.

Rivitulehduksessa iholla olevat mikrobit pääsevät lisääntymään ja valloittamaan ihokudosta heikentyneen ihon kunnon takia. Usein kyseessä on Dermatophilus congolensis, joka on anaerobinen bakteeri. Pahimmillaan se valloittaa syvemmät ihokerrokset, eikä tulehdus pysy enää paikallisena. Tämä ilmenee turvotuksena ja lämpönä, joka voi edetä imusuonitulehdukseksi. Kun paikallishoito ei yksinään ole riittävä pyydä eläinlääkärisi arvioimaan systeemisen lääkekuurin tarve.

Usein taudissa ilmenee rupia, hyvin infektiivinen rupipanssari, joka suojaa taudinaiheuttajabakteeria. Rupipanssari on verenkierron ulkopuolella ja siten systeemisen antimikrobisen hoidon tavoittamattomissa. Siksi ruvet edellyttävät tehokasta paikallishoitoa.

Huomioithan, että vaseliini ja parafiinipohjaiset voiteet parantavat ei toivotusti anaerobisen bakteerin elinolosuhteita!

Rivitulehdus on yleensä hyvin kivulias hevoselle ja se on hoidettava hevosen kipua kunnioittaen. Tarvittaessa rauhoituksen alaisena.

Alla kuvattuna vaiheittain hoito-ohjeet SOLHEDS -tuotesarjalla.



1. Jos hevonen on hyvin karvainen, tulee oireileva
alue klipata karvoista vapaaksi (ELL tekee
tämän yleensä hevonen rauhoitettuna). Tavoite
on luoda hyvin hengittävä alue, jotta anaerobisen
bakteerin elinolosuhteet heikkenevät.

2. Huuhtele kaikki irtolika vedellä pois ja kastele alue huolellisesti.

3. Hiero varovasti Derma1 Skin care shampoota oireileville alueille.

  

4. Jätä Derma1 shampoo hautumaan
5-10 minuutiksi. Hyvin pahoissa tapauksissa voidaan alue
pestä kaksi kertaa peräkkäin. Tarkoitus on pehmentää
rupia.

5. Huuhdo shampoo pois huolellisesti ja samalla kevyesti, hyvin varovasti pyri irroittamaan rupea minkä ”nätisti” saa irti repimättä. Liian aggressiivinen rupien irroittaminen vain pahentaa tilannetta.

6. Kuivaa alue huolella. Voitele kuivalle iholle Derma5 antimikrobista voidetta. Hiero huolellisesti rupien päälle sekä ympäröivään ihoon.

 

7. Toista toimenpide päivittäin ja jos mahdollista ensimmäisinä päivinä kahdesti. Derma5 voide myös pehmentää rupea ja helpottaa ruven irrottamista mikrobikannan pienentyessä antimikrobisen hoidon avulla. Huomioithan, että
irronnut rupi sisältää tarttuvia bakteereja ja on siten huolellisesti hävitettävä. Hoidettava alue pienenee päivittäin.

8. Jatka näin kunnes rivirupi on saatu ”väsytettyä” irti. Riviruven irrottua jatka hoitoa vielä kahden päivän ajan. Lisäapua alueen hoitoon saat voitelemalla sitä pari päivää Derma2 Calming Serumilla.



9. Jatkossa seuraa alueita huolella ja aloita hoito ajoissa, ennen panssariruven muodostumista.
Ajoissa kiinni saatu rivi hoituu Derma1 shampoo pesulla ja Derma2 Calming Serumin avulla.



Tutustu tutkitun tehokkaaseen ja suomalaiseen Solheds tuotesarjaan TÄSTÄ

Solheds
Solheds
21 tuotetta

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Tiesitkö Hippolax rehun vaikutuksesta hiekkakerääntymien poistumiseen?

Pellavansiemenistä keitettyä limaa on perinteisesti käytetty hevosten ruokinnassa suolistoa hoitavana ja suojaavana rehuna. Siemenen sisältämällä lima-aineella (musiinilla) on lisäksi prebioottinen eli hyötymikrobien kasvua lisäävä vaikutus, ja sitä onkin usein käytetty juuri suo...

Black Horse Fakta-sarja

Black Horse Fakta –sarja sai alkunsa jo 1980-luvulla Anneli Lillkvistin toimesta kun huomattiin ettei heinien tai väkirehujen sisältämät vitamiini-, kivennäis- ja hivenainepitoisuudet aina riittäneet hevosten tarpeisiin. Fakta-sarjan valmisteista saatiin yksinkertaisesti lisättyä...

Black Horse Premium

Black Horse Premium -sarja Kotimaisella Black Horse Premium -sarjan valmisteilla täydennät hevosesi ruokinnan. Premium-sarjasta löydät tuotteet esim. tukemaan lihasten, kavioiden, suoliston, mahan sekä nivelten hyvinvointia.Premium -sarja sisältää myös nestemäiset liq-vitamiinit,...