Nivelkuolain vai kolmipalakuolain? Tästä asiasta on monta vahvaa näkemystä. Paras ohje lienee kysyä asiaa itse hevoselta.. Se millä se toimii parhiten on juuri sille sopivin. Sekä nivel- että kolmipalakuolaimia on monen muotoisia ja paksuisia sekä erilaisista materiaaleista valmistettuja.
Nivelkuolain muodostuu kahdesta palasta joiden välissä on nivel. Se asettuu suussa V -kirjaimen muotoon ja toimii pähkinänsärkijän tavoin kun ohjista esim. pidätetään. Nivelkuolain luo painetta suun ja kielen sivuosille. Keskiosan nivelkohta nousee suussa hieman ylös ja tämä voi aiheuttaa ongelmia hevosilla joilla on matala suu. Nivel voi tällöin osua kitalakeen. Tähän vaikuttaa myös nivelkuolaimen muotoilu. Kaarevampi kuolain ei nouse suussa niin ylös keskeltä kuin jos palaset ovat kovin suorat.
Kolmipalakuolain niveltyy kahdesta kohdasta muodostaen kolme palaa. Sen keskiosa pysyy kielen päällä eikä helposti osu matalasuisella hevosella herkkään kitalakeen. Kolmipalakuolain asettuu suuhun usein enemmän muotoja myötäillen kuin yksinivelinen nivelkuolain. Kolmipalakuolaimen paine kohdistuu suussa mallista riippuen useimmiten melko tasaisesti koko suun alueelle.
Mitä kaarevampi kolmipalan keskiosa on, sitä enemmän painetta kohdistuu suun reunoille ja paine kielellä vähenee. Jos kolmipalakuolain on liian pitkä, sen nivelosa saattaa luiskahtaa suusta suupielen kohdille nipistämään. Siksi on tärkeää että kolmipalakuolain on sopivan kokoinen. Kolmipalan mittasuhteet vaikuttavat myös sen toimintaan. Pitkä keskipala tuo nivelosat enemmän suun reunoille ja toimintatapa lähenee hiukan suoran kuolaimen toimintaa ja kuolain on melko pehmeä. Lyhyt keskipala pitää nivelosat paremmin suun sisäpuolella ja riski suupielten sisäpuolten haavaumiin vähenee. Kovin lyhyellä keskipalalla varustettu kolmipala on toiminnaltaan hieman voimakkaampi.
Monipalainen nivelkuolain? Kuolaimessa voi olla myös enemmän kuin kolme palaa, kuten waterford -kuolaimessa. Tällainen kuolain asettuu suuhun tasaisesti. Koska se muodostuu useista palasista, paine kohdistuu kuitenkin pienille alueille, mikä tekee kuolaimesta kovemman.
Sylinterinivel kuolaimessa rajoittaa sen liikettä ja tekee siitä sen myötä pehmeämmän ja hevoselle miellyttävän. Toimintatapa lähenee suoraa kuolainta olematta kuitenkaan niin "eloton" kuin suora kuolain.
Kuolaimen sopivuus selviää aina parhaiten vain kokeilemalla, sillä hevoset ovat hyvin yksilöllisiä ja reagoivat eri tavoin. Pelkkä kuolaimen malli ei myöskään ole ainoa vaikuttava tekijä vaan mm. kuolaimen materiaali, paksuus sekä ennenkaikkea ratsastajan käsi vaikuttava suuresti kuolaimen sopivuuteen. Hevosten suun rakenne ja mittasuhteet voivat myös erota toisistaan huomattasti.