Mikä avuksi kun ihottumahevosen hoito ei tunnu tehoavan? Tässä neljä tyypillistä ihottumahevosen hoidon kompastuskiveä.
1. Hoito ei ole riittävän säännöllistä
2. Hoito ei kata kaikkia oireilevia alueita
3. Hoito ei päädy riittävän hyvin iholle
4. Puutteellinen hygienia
Hevosen hoitaja rajoittaa usein hoitonsa silmämääräisesti näkyviin oireileviin alueisiin esim. harjamarrosta hoidetaan vain 10cm kohta, josta jouhet on hangattu. Yleensä harjan tyven iholla on koko harjamarron pituudelta allerginen tulehdusreaktio (lämpö, punoitus, kova iho). Rikkirevityt loimet kertovat, että hevonen kutisee ja iho on lisähoidon tarpeessa. Kroonisten sairauksien, kuten allergian, perushoito on hyvä ylläpitohoito eli säännöllinen päivittäinen hoito. Tämä edellyttää usein omistajilta hoitoringin pystyttämistä varmistaakseen päivittäisen hoidon.
Allerginen iho on herkkä ja se ei kestä kovaa mekaanista tai kemiallista rasitusta. Älä laita hevosen iholle mitään, mitä et ole valmis laittamaan omalle ihollesi. Vältä rasvaisia ja likaa kerääviä voiteita/öljyjä. Pyri järjestämään hevosellesi ulkona myös loimittomia hetkiä esim. keskellä päivää, jolloin polttiaisia ei juurikaan ole.
Hankaamisen estäminen ei vähennä kesäihottumaa sairastavan hevosen allergista tulehdusreaktiota! Kesäihottuma on allerginen sairaus, ei ominaisuus. Hankaamisen estäminen ei vähennä kesäihottumaa sairastavan hevosen allergista tulehdusreaktiota, eikä hevosen ihon kutinaa ja kihelmöintiä. Hoitaessasi kesäihottumaista hevosta seuraa ihon kuntoa myös tunnustelemalla, ei pelkästään hangattuja jouhia. Hyväkuntoinen iho tuntuu joustavalta ja pehmeältä eikä kuumota.